понеделник, 27 юли 2015 г.

ТОРТА БЕЗ ПЕЧЕНЕ С ДВА ВИДА МУС

Идеалното решение за горещините -  малинов и бял шоколадов  мус върху какаов бисквитен блат...


Продукти за 20см форма :
За малиновия мус:
300г малини

50г захар
5г желатин+30г вода
200г  млечна  сметана
1 ванилия

За блата:
250г какаови бисквити
100г масло

За белия мус:
200г бял шоколад
350мл млечна  сметана
5г желатин+30мл вода



Приготвяне: За приготвяне на блата бисквитите се смилат и се смесват с разтопеното масло. Сместа се разстила на дъното 20 см форма с откопчаващи страни (или стягащ тортен ринг), която се слага в хладилника да стегне докато приготвяме муса.
За приготвяне на белия шоколадов мус затопляме 150мл сметана, но без да кипва и добавяме към нея начупения бял шоколад. Бъркаме докато се получи хомогенна смес и шоколада се разтопи. Към шоколадовия ганаш прибавяме предварително разстопения на водна баня желатин. След като се поохлади до стайна температура се смесва внимателно с предварително разбитата течна сметана. Заливаме бялата смес върху бисквитения блат. Връщаме формата в хладилника за около 40 минути или до стягане на белия мус.

За приготвяне на малиновия мус наръсваме малините със захарта и ги намачкаваме с вилица. Леко затопляме на котлона сместа и прибавяме към нея предварително разтопения желатин на водна баня. Оставяме да се охлади до стайна температура и смесваме  с разбитата до меки връхчета сметана и ванилията. Заливаме върху белия мус и връщаме формата в хладилника. Оставяме да стегне 4 часа или една нощ, след което отделяме от формата с горещ нож и украсяваме по желание отгоре.

Рецептата е адаптирана от тук https://www.facebook.com/1419856364974530/videos/1453974944896005/



Няма коментари:

Публикуване на коментар