сряда, 28 януари 2015 г.

ПИЛЕШКИ РУЛАДИНИ

Необходими са:                                     
пилешки гърди

св.пушени гърди/бекон
кашкавал
топено сирене
гъби
кисели краставички
моркови
панировка с корнфлейкс (галета)
олио
сол
черен пипер
100мл прясно мляко

Измитото и подсушено месо се разполовява и леко начуква да се поизтъни и да се оформят пържолките. Осоляват се леко. Отгоре се слагат тънки филийки от пушените гърди и поръсваме с черен пипер.


 В единият край на филето подреждаме ивици предварително леко сварени моркови, ивици кисели краставички, задушени гъбки, кашкавал, топено сирене. Завиваме на руло, като накрая може да забодем с клечки за зъби, за да не се разтваря рулцето и да не изтече плънката. Готовите рула овалваме в панировка или галета.



 Подреждаме в тавичка, заливаме  отгоре със струйка олио, а на дъното на съда добавяме малко прясно мляко, колкото да го покрие. Пече се на 220 градуса до златиста коричка. По време на печенето се образува много хубав сос, с който отвреме на време поливаме рулцата, за да станат по-сочни.





        

ХЛЕБЧЕ С БЕКОН И КАШКАВАЛ

Необходими продукти:         
450г брашно
7г суха мая
150г бекон
125мл прясно мляко
1 яйце
80г масло
150г кашкавал
1ч.л сол
1/2ч.л. захар

Замесва се тесто от брашното, маята, яйцето, прясното мляко, половината от настъргания кашкавал, 1/3 от маслото разтопено, сол, захар. Оставя се да втаса и през това време започваме приготвянето на бекона. Нарязаният на филийки бекон изпичаме за десетина минути във фурна на 180* с вентилатор. Изкарваме и нареждаме върху кухненска хартия да поеме мазнината, след което го нарязваме на парченца.

Разточваме втасалото тесто на квадратна или правоъгълна кора, намазваме с част от размекнатото масло и наръсваме отгоре нарязания бекон и останалия настърган кашкавал.


Режем на квадрати, които поставяме по четири един върху друг и нареждаме изправени в правоъгълна кексова форма.






Оставя се да втаса повторно, след което поливаме отгоре с останалото разтопено масло и печем в предварително загрята фурна на 180* с вентилатор.



 *По рецепта на предаването bonapeti с лека промяна в съотношението на продуктите.

четвъртък, 1 януари 2015 г.

ТОРТА 'ГАРАШ'

 Има ли по-добър завършек на Новогодишната нощ от парченце "Гараш"?!....."Гараш" с право може да се класира сред тортите на всички времена. Само няколко парченца са достатъчни, за да се насладим на шоколадовото вълшебство...


Продукти за 6 блата:              
10 белтъка
400г смлени орехи
300г захар
2 суп.лъж.брашно с връх


За крема:
400г меко масло
6 жълтъка
350г черен шоколад
200мл вода
150г захар
ванилия

Започваме с приготвяне на крема, за да има време да се стегне докато дойде време да подреждаме тортата.


Сваряваме захарен сироп от водата и захарта. Когато кипне прибавяме натрошения шоколад и разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Изчакваме леко да се охлади и прибавяме постепенно предварително разбърканите жълтъци. Прибавяме и мекото масло и ванилията и продължаваме да разбъркваме до получаване на гладка смес. Прибираме крема в хладилника да стегне.


Приготвяне на платките:
Разбиваме белтъците със захарта на сняг. Прибавяме постепенно смлените орехи и внимателно разбъркваме с шпатула. Прибавяме и брашното и отново разбъркваме внимателно, за да не спадне сместа. Изпичаме шест еднакви платки върху намаслена хартия за печене на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 10-12 минути всеки.
След като платките изстинат започваме да сглобяваме тортата като редуваме платка с крем.


Оставете малко повече крем за измазване на тортата отстрани и отгоре. Декорирайте отгоре с орехови смлени ядки или по желание (използвала съм шоколадов чипс).
 Благодаря за невероятната рецепта на Вероника! Единствената промяна, която направих е в съотношението на продуктите за крема, тъй като исках не само да остане достатъчно за измазване, а и да има повече крем между платките.