четвъртък, 19 февруари 2015 г.

ТОРТА 'НАПОЛЕОН'

Продукти:                                  

800г бутер тесто

За крема:
1 литър прясно мляко
3 яйца
7 с. л. брашно
1 1/2 ч. ч. захар
2 ванилии
125г  масло

Приготвяне: 

Бутер тестото трябва да е размразено. Разточва се само в една посока и се изрязват  4 еднакви кръгли платки, надупчват се с вилица и се пекат върху хартия за печене на190-200* за около 20 минути (времето е приблизително, знаем всяка фурна пече различно) или до леко зачервяване на платките (изпичаме и остатъците - тях ще натрошим за поръската).


 Като изстинат с голям остър нож се разрязва всяка платка по дебелината - т.е. да се получат 2 по-тънки блата.


За приготвянето на крема слагаме 800мл прясно мляко със захарта да заври. Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. Разбиват се жълтъците с брашното и останалото прясно мляко и на тънка струйка се прибавят към кипналото мляко със захарта. Крема трябва бавно да се сгъстява, когато е готов прибавяме маслото и ванилията. Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се смесват с готовия крем. Получава се много пухкава смес.


В тортена чиния се поставя един блат, отгоре слагаме хубаво крем и така до изчерпване на платките. Измазваме и цялата торта отгоре и отстрани с крем и облепяме с трохите от натрошените изрезки. Поставяме в хладилник поне за 12 часа.

сряда, 18 февруари 2015 г.

Печени картофки по Джейми Оливър



1.5 кг картофи(горе-долу еднакви по големина)
100-ина мл зехтин(олио+масло)
3 с.л. ябълков оцет
 сол и черен пипер на вкус
 1 глава чесън
 розмарин, мащерка, риган (ако имате пресни е за предпочитане, но аз в момента не разполагах).

Картофите (желателно еднакви по големина) се обелват, нарязват на половинки по дължината и се сваряват в подсолена вода за 10 минути. Тавичка се намазнява с част от зехтина. Нареждат се картофите и отгоре се поръсват със сол и черен пипер.

Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса за половин час, след което се изваждат и с помощта на оня ръчен прибор за пасиране се притиска всеки картоф към дъното на тавата, колкото леко да се разцепят и сплескат.


През това време се приготвя дресинга. Главата чесън се разделя на скилидки, които обаче не се обелват. Изсипват се при зехтина, оцета и подправките. 




Дресингът се разпределя върху картофките и връщате пак във фурната за около половин час или до хубаво зачервяване..




Е, време е да изкарате бири-мири... уникално вкусни стават картофките :) Страхотна вкусотия се получи,отвътре мекички като памук а отвън със страхотна хрупкава коричка и невероятен пикантен и ароматен вкус. 

събота, 14 февруари 2015 г.

КРЕМ С КОТЕШКО ЕЗИЧЕ И СМЕТАНА



Необходими са:                                                 
2 заквасени сметани по 400г
8 суп.лъж. пудра захар
2 ванилии
портокалови корички кандирани (или някакъв плод)
бисквити котешко езиче или яйчени бисквитки от Лидл
смлени орехи

Приготвяне:
Тези продукти са достатъчни за около 6 чаши.  Разбърква се едната кофичка сметана с 4 с.л. пудра захар и една ванилия. Прибавят се начупени котешки езичета и се разбърква (аз ползвах ето тези бисквитки от Лидл, които много напомнят по вкус на котешкото езиче) .
Във всяка чаша се слагат по 2-3 лъжици от сметаната с бисквитки. Върху нея се слагат 3-4 от бисквитките, потопени в прясно мляко с кафе (или само кафе). Поръсваме с портокалови корички.


Втората кофичка сметана смесваме с още четири лъжици пудра захар и една ванилия. От тази смес слагаме по 2-3 лъжици върху  бисквитките. Наръсваме със смлените орехи и украсяваме с котешко езиче (в моя случай с "котешките" бисквитки :) ) Оставете в хладилник поне за една нощ.


сряда, 11 февруари 2015 г.

ПАЙ С КАЙМА И БУТЕР ТЕСТО



Необходими са:
5-600g кайма, 1 глава лук, скилидка чесън,4-5 гъби нарязани на шайби,1 морков настърган, магданоз, 2 лъжици доматен сос, 3 яйца, чаша настърган кашкавал, малко масло,риган, чубрица, черен пипер,зеленчукова подправка,топено сирене, пакет бутер тесто.


Приготвяне:
Лукът и чесъна (ситно нарязани), моркова и гъбите се задушават в малко зехтин и вода.Прибавя се и каймата и се задушава, докато стане на трохи.Добавят се доматите и подправките, накрая магданоза. Разбиваме яйцата и смесваме с настъргания кашкавал, поръсваме леко с черен пипер.Когато каймата е готова, добавяме яйчената смес и парченца топено сирене в топлата кайма. Разбъркваме добре.




Разделяме тестото на 2 и застиламе дъното на тавата,като оформяме около два пръста борд нагоре.Намазваме с разтопено масло и изсипваме плънката. Покриваме с останалото тесто.




Може предварително да се нареже на триъгълници или квадрати. Пече се в предварително загрята фурна на 200* около 40-45 минути или до златиста коричка.




неделя, 8 февруари 2015 г.

ПАТЕШКИ СЪРЦА НА СКАРА

Необходими са:                              


около кг патешки сърца

За марината: 
5-6 с.л. горчица
3 с.л. соев сос
3 с.л. зехтин
2 ч.ч. бяло вино
2 щипки къри
2-3 щипки ронена чубрица
1 ч.л. подправка за скара
1-2 скилидки чесън

Приготвяне:
Патешките сърца, срязани през средата (но не докрай) и изчистени от излишната мазнина, разните му там остатъци от жили и съсиреци (ако има), заливаме с марината и оставяме в хладилника да престоят така поне 12 часа... колкото повече стоят, толкова по-добре и по-вкусни стават.

 За по-лесно изпичане нанизах на шишчета и джъзнах на скарата до готовност. Гарнитурата е по избор.


петък, 6 февруари 2015 г.

ФИЛЕ ОТ ТИЛАПИЯ С МАСЛЕНО ЛИМОНОВ СОС

Необходими са:                                                         


-няколко филенца от тилапия
-сол и черен пипер
-по 2-3 лъжици зехтин и масло
-150 мл бяло  вино,
-150 мл зеленчуков бульон
-сока на 1 лимон
-още 1/2 лимон, нарязан на филийки
-пресен копър.

 Приготвяне: 
Подсушаваме и овкусяваме филетата със сол и черен пипер. 
Маслото и зехтина се загряват в тиган. Филетата овалваме в брашно и запържваме до златисто от двете страни.


 За сосчето: налива се виното в тигана, в който запържихме филето и оставяме да поври минута-две. Прибавяме зеленчуковия бульон, лимоновия сок, нарязания на кръгчета лимон и оставяме да къкри до редуциране на соса наполовина. Рибата се сервира, полята с 2-3 лъжици сос, няколко резена лимон и поръсена със ситно нарязания копър.

неделя, 1 февруари 2015 г.

ПЕЧЕН СВИНСКИ ВРАТ НА ФУРНА


Необходими са:
-парче свински врат(около килограм и малко)
-соев сос и водка - по 50 мл.;
-3 с.л.  подправки - риган, мащерка,черен и бял пипер;
- два пъти по: 1 с.л. горчица и 1 с. л. мед
- малко сол;
-100 мл бира и 100 мл вода.

Приготвих така:
* Соевият сос и водката се смесват и със спринцовка ги инжектирах в месото от всички страни  през 3-4 см.


* Отвън  намазах със смесените горчица, мед и сол; завих във фолио и оставих  в хладилника за няколко часа.


* Шпиковах на няколко места с резенчета чесън.

* Махнах фолиото и запържих в сух  тиган от всички страни за по 1-2 мин., за да се запечата месото.

* Намазах с втората част мед и горчица и извадих месото върху фолио, посипано със сместа с подправките и хубаво го овалях в тях.

* Прехвърлих в тавичка за печене, заедно с бирата и водата.

* Добавих нарязаните моркови и гъбите цели, покрих с фолио. Десетина минути преди да изкарам отвих фолиото да се запече отгоре.

* Пече се на 180 градуса около час и половина някъде (ползвах сензора за температура на 83*)

*Гарнитурата е по избор- в случая задушените с вратлето моркови и гъби и картофено пюре.







***Рецептата е по идея на pep-4o ("Храна за мойте канибали")