вторник, 24 март 2015 г.

БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ В КЕКСОВА ФОРМА

Продукти:                                                    

пакет кори за баница 500г
5 големи яйца
60г масло разтопено
60г олио
1/2 бакпулвер
200мл газирана вода
250-300г сирене

Корите така както са навити на руло се нарязват с остър нож на ивици от по 1см . След това се разлистват хубаво, така че да  няма слепени кори. 


Разбиват се яйцата в голяма купа, прибавя се мазнината, бакпулвера, газираната вода, натрошеното сирене. Разлистените кори се потапят в сместа и всичко се обърква хубаво. Форма за кекс се намазнява и се изсипва сместа в нея. Пече се в предварително загрята фурна на 180* около 40 минути.




четвъртък, 19 март 2015 г.

ГЛАЗИРАНИ СВИНСКИ РЕБЪРЦА



 Продукти: 
*около кг свински ребра,
*черен пипер млян,
*1-2 с.л. олио/зехтин,
*1с.л. мед,
*1с.л. горчица,
*сол,
*1-2 скилидки чесън,
*200мл бира
За заливката :
лъжица мед (може сладко от сини сливи или кайсии пасирано),
1 с.л. соев сос,
1 с.л. ябълков оцет.


Смесете горчица, мед и сол и намажете свинските ребра добре отвсякъде.  Завийте във фолио и оставете  в хладилника за няколко часа. Запържете ребрата в тиган с малко мазнина от всички страни за по 1-2 мин., за да се запечата месото. Изваждат се ребрата и на тяхно място се запържват скилидките чесън ,нарязани на кръгчета.

Ребрата се прехвърлят в съд за печене,поръсват се с черен пипер, прибавя се към тях запържения чесън и чаша бира. Ако течността ви се вижда малко, може да прибавите и чаша вода.

Пече се на слаба фурна 160* около два часа.Преди да ги извадите, залейте със смес от една препълнена лъжица мед,  лъжица соев сос и лъжица светъл оцет и оставете да се запече до карамелизирана коричка. Благодаря за идеята за глазурата на Тайна! :)

КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ

Продукти:                                     

1кг тиквички
сол
магданоз
копър
лук
1 яйце
2-3 с.л. брашно
150г сирене
черен пипер
олио

Приготвяне:
Обелете и настържете тиквичките, осолете и оставете добре да се отцеди водата. Прибавете яйцето, нарязания магданоз, копър, лук на ситно, черен пипер, натрошеното сирене, брашното, сол. Ако сместа ви се стори рядка, добавете още малко брашно.


 Омесвате и с лъжица  загребвате от тиквената смес, слагате в предварително загрятата мазнина в тигана и пак с помощта на лъжицата оформяте кюфтенцата. Пържете до златисто. Може да сервирате в комбинация с млечно-чеснов сос.



КАРТОФЕНИ КРОКЕТИ СЪС СИРЕНЕ

Продукти:                                         


-1 кг картофи
-магданоз
-копър
-сол
-черен пипер
-200г сирене
-1-2 стръка пресен лук
-2 яйца
-1ч.ч. брашно
-галета
-олио

Обелете и сварете картофите, изцедете ги от водата и пасирайте. В голяма купа смесете картофите с копъра  и магданоза, подправете със сол и черен пипер. Добавете двата жълтъка, натрошеното сирене и омесете сместа.


В плитък съд  поставете брашно; подправете със сол и черен пипер. В друг плитък съд  разбийте белтъците с 1 супена лъжица вода. В трети съд поставете галетата.

Оформете от сместа цилиндърчета. Оваляйте в брашно,  отърсете излишъка, потопете в яйце , след това  оваляйте в галета.


 В дълбок съд (тиган)  загрейте олиото. На партиди изпържете крокетите до златисто кафяво от всички страни. Извадете върху кухненска хартия да попие излишната мазнина.




сряда, 18 март 2015 г.

ДЕБЕЛАНКИ СЪС СИРЕНЕ



За една доза от 10-ина цуцуланки са необходими:
*500 г брашно
*600 мл прясно мляко
*2 бр. пакетчета суха мая (по 7 г) или 1 кубче прясна мая (40 г)
*50 г масло
*3 бр. яйца
*300-400 г   сирене
*1 с.л. (равна) захар
*1 с.л. (равна) сол
В затопленото мляко се разтварят маслото, солта, захарта и маята. Слагат се яйцата и се разбива с миксер. Оставя се 5-10 минути да шупне, ама аз не го оставих, щото то без брашно как ли пък да шупне...
Слага се брашното и се разбива с миксер или тел до получаване на лепкаво, рядко тесто. Натрошавате сиренето и обърквате добре. Оставя се около половин час да стане на шупли.


Сух тиган или глинен сач се натрива с мазнина - намазнена кухненска хартия. Загрява се на по-слаб огън, при мен на 4-5 степен от 9. С черпак се слага от тестото в тигана и се разстила да се получи по-плосък кръг. Кръгът никога не е идеален, целта е просто тестото да се разстеле възможно най-добре. Оставя се до получаване на хубав кафяв загар. През това време тестото се издува и става въздушно и пухкаво.



 Дебеланката се обръща с лопатка и се изпича и от другата страна. За следващата тиганът отново се натрива с мазнина.


Дебеланките се сервират горещи, мойте хора ги излапаха с айран, но може да се покапят с мед, да се намажат с мармалад, желе или друго сладко по желание.

Рецептата е от receptite. com 


понеделник, 9 март 2015 г.

БАВАРСКИ ГЕВРЕЧЕТА



Хрупкава златиста коричка отвън и тооолкова пухкави отвътре...невероятно вкусните гевречета по рецептата на   В моята кухня с мен Ваня Джорджевич.
Не знам дали има някой, който все още не ги е опитал....ако има такива - пробвайте и няма да съжалявате ;)

Необходими продукти:                      

*800г брашно
*200мл топла вода
*200мл топло прясно мляко
*2 пакетчета суха мая "Д-р Йоткер"
*1 суп.лъжица сол
*1 суп.лъжица захар
*50мл олио

за варене:
1л вода
2-3 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол

за поръска: сусам, мак, ленено семе

Приготвяне: Смесете брашното с маята, добавете сол, захар, олио, топлата вода и мляко. замесете меко нелепнещо тесто, което без да втасва разделете на 11 равни части. Оформете топчета, които поставете върху намазнена хартия за печене. Намазнете леко топчетата отгоре,  покрийте с кърпа да не съхне тестото и оставете така 10-15 минути.


Сложете водата за варенето да кипне. Всяко топче тесто разделете на две и от всяка част направете фитил, дълъг около 30см. Усучете двата фитила един около друг и съберете , така че да образуват кръг. Краищата притиснете добре, за да не се разтворят при варенето.



Във врящата вода добавете сол и сода. Оформените гевречета пускате едно по едно във кипящата вода за около 30-40 секунди и вадите с решетъчна лъжица върху предварително приготвена кухненска кърпа, посипана със семена.




Нареждате в тава, покрита с хартия за печене, със семената нагоре. Печете в предварително загрята фурна на 200* и до златист цвят.




понеделник, 2 март 2015 г.

ТОРТА 'ШВАРЦВАЛД'

Аромат на шоколад, пухкава сметана и вишни...това е торта Шварцвалд....

Необходими продукти:                                                      


За блатовете:
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно (пресято)
2 ванилии
100г натурален шоколад

За пълнежа:
500г вишни без костилка (пресни или замразени)
2 суп. л. черешов ликьор
5-6 суп.лъжици захар
100мл вода
1 ч.л. нишесте

500мл сладкарска сметана
2 ванилии
100 г настърган шоколад за декорация

Приготвяне: 
*За приготвяне на блатовете разбиваме яйцата със захарта и ванилията на пяна, докато сместа увеличи обема си. Шоколада разтопяваме и пеибавяме на тънка струйка към яйчената смес. Добавяме постепенно и брашното като разбъркваме. Получената смес разделяме на четири  равни части, всяка от които изсипваме във форма за печене с диаметър 20см, застлана с хартия. Печем на 170* до суха клечка и оставяме да изстинат добре.
*Кипваме водата със захарта  и прибавяме вишните. След  2-3 минути изваждаме вишните с решетъчна лъжица и  към захарния сироп прибавяме черешовия ликьор и нишестето, разтворено в мъничко вода. След като течността се сгъсти леко, прибавяме отново вишните и оставяме да кипне отново. Дръпваме от огъня и оставяме плодовете да се охладят напълно.
*Разбиваме сметаната с ванилията до нужната гъстота. 

*В тортена чиния сглобяваме тортата, като редуваме блат, напоен леко с вишевия сироп, сметана, вишни и така докато свършат. 



Измазваме тортата отстрани и отгоре със сметана и украсяваме с настърган шоколад. Оставяме в хладилник да стегне за нощ.







ХЛЕБЧЕ С МАСЛИНИ И АРОМАТНИ БИЛКИ

Необходими са:                                        
около 450г брашно
2 яйца (1-ия жълтък за намазване)
7г суха мая                                                     
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
125мл прясно мляко
50г меко масло
риган
мащерка
розмарин
зелени и черни маслини
мак за поръсване

Приготвяне:
Замесва се тесто от брашното, маята, яйцето, прясното мляко, сол, захар. Оставяме  да втаса и през това време нарязваме маслините на кръгчета, поставяме в купа и добавяме към тях по 1-2 лъжички от подправките и 2-3 супени лъжици зехтин или олио. Разбъркваме да се овкусят и поемат ароматите на билките.
Разточваме втасалото тесто на квадратна или правоъгълна кора, намазваме с част от размекнатото масло и наръсваме отгоре с овкусените с подправки маслини. Режем на квадрати, които поставяме по четири един върху друг и нареждаме изправени в правоъгълна кексова форма. (Подробно оформянето можете да видите в рецептата за "Хлебче с бекон и кашкавал".



Оставяме да втаса повторно, намазваме отгоре с жълтък + 2-3 капки олио и печем на 170* с вентилатор до златиста коричка или до суха клечка.