четвъртък, 14 май 2015 г.

HAPPY B-DAY TO ME! :)

Шоколадови блатове, крем Орео, крем маскарпоне с кандирани портокалови корички...KISS - Destroyer торта или казано накратко HAPPY B-DAY TO ME!  :)



Продукти и приготвяне на блатовете:

180г брашно                                                        
150г захар
125г кафява захар
60г какао Йоткер
1 1/4 чаена лъж.сода бикарбонат
1 1/4 чаена лъж. бакпулвер
2 ванилии
щипка сол
2 яйца големи
140 мл гъст айрян
75мл олио
140мл горещо кафе
 От това количество получавам два блата. За да получите четири блата, удвоете съставките или повторете.
Смесват се  сухите съставки - брашно, захар, какао, содата, бакпулвера, ванилията. Яйцата се разбиват и към тях се прибавят олиото, а след това и айряна. Към тази смес на няколко пъти прибавяйте сухата смес и разбърквайте добре. Накрая добавете и горещото кафе и отново разбъркайте до хомогенност.  Във форма 25 см покрита с хартия за печене изсипете сместа и печете на 180* в предварително загрята фурна докато клечка забодена в центъра излезе суха. Изпеченият блат изваждаме върху решетка и след пълното му охлаждане разрязваме на два равни блата. 

За крема:  500г маскарпоне
                   200г сладкарска сметана
                   4-5 с.л. пудра захар
                   2 ванилии (есенция ром)
                   5-6 бисквитки Орео
                   кандирани портокалови корички
За приготвяне на крема разбъркваме маскарпонето с пудрата захар (не прекалявайте, 10-ина оборота с миксера са достатъчни) и към него прибавяме предварително разбитата течна сметана и ванилията (есенцията). 
За крема с портокалови корички отделете от сместа с маскарпонето около 250г и прибавете към нея нарязаните кандирани портокалови кори.
За крема Орео: Начупете  бисквитките, прибавете към останалия крем с маскарпоне и сметана  и разбъркайте добре.







Тортата се сглобява по обичайния начин - блат, крем Орео, блат, слой крем  маскарпоне с портокалови корички, блат, крем Орео, блат. Стягаме в ринг и оставяме в хладилник за няколко часа, а най-добре за една нощ, след което отстраняваме ринга и измазваме тортата отстрани и отгоре с маслен крем. Украсяваме със захарното покритие.