вторник, 30 юни 2015 г.

БИШКОТЕНА ТОРТА С МАЛИНИ

 Лека, свежа, с пухкав крем и ароматни малини.... и завладяваща от първата хапка.... :)



Продукти:                                     
200г бишкоти
За крема: 
500г маскарпоне
400г заквасена сметана
100мл течна сметана
4-5 с.л. пудра захар
2 ванилии
1 желатин

За глазурата:
50мл течна сметана
100г бял шоколад
1ч.л. масло
1ч.л. есенция ром
400г малини
      
В купа обърках маскарпонето и пудрата захар, добавих заквасената сметана и ванилията. Към получения крем прибавих и предварително разбитата течна сметана. Накрая прибавих разтворения на водна баня желатин и смесих добре.


Подредих бишкоти, потопени в прясно мляко плътно по стените на ринг с диаметър 23см, поставен в тортена чиния и на дъното на  формата като основа.  Половината количество крем смесих със 150г намачкани на пюре малини и изсипах във формата. Разпръснах върху него още 150г цели малини и малки парченца бишкоти от остатъците. Досипах останалия крем.


Покрих тортата добре с фолио и оставих в хладилника до стягане на крема (най-добре за една нощ).
За приготвяне на глазурата в малък съд затоплете 50мл сметана без да кипва и прибавете начупения бял шоколад и маслото. Разбъркайте до хомогенност и прибавете есенцията. Оставете леко да се охлади и с получения ганаш залейте повърхността на тортата. Приберете отново в хладилника за 2-3 часа да стегне ганаша и украсете с останалите плодове.







понеделник, 29 юни 2015 г.

ЧАБАТА С МАСЛИНИ И ПОДПРАВКИ




Чабата е италиански хляб от пшенично брашно, сол, вода и мая. В превод чабата означава „пантоф” заради специфичната си издължена и плоска форма.

Продукти:
 -500 г брашно
- 7г суха мая
- 1 ч.л сол
- 1 ч.л. захар
- 3 супени лъж. зехтин
- 250мл хладка вода
- около 150г зелени маслини без костилка
- риган, мащерка, босилек


 Омесва се меко тесто, което се поставя в намазана със зехтин купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса докато удвои обема си. Тестото се разделя на две или три части, от всяка се оформя правоъгълник, върху който се наръсват нарязаните маслини и зелените подправки. Загърнете единия край на правоъгълника към средата му, а след това и другия към средата върху него. Сложете в тава, покрита с хартия за печене и оставете да втасат до удвояване на обема. Пече се в предварително загрята фурна на 180* до лек златист загар. Извадете от фурната и ги покрийте с кърпа за 10-ина минутки.


сряда, 24 юни 2015 г.

ПАЙ С ЧЕРЕШИ




Продукти за форма 25см:  
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
1 ч.лъж. бакпулвер
1 ванилия
300г череши

Жълтъците се разбиват до побеляване и към тях се прибавя олиото. Белтъците се разбиват със захарта на гъст сняг. Смесваме внимателно жълтъци и белтъци и постепенно прибавяме към тях на ръка брашното, в което сме добавили бакпулвера и ванилията. Разбъркваме с шпатула без миксер, за да не спадне обема на сместа и да остане пухкава. Изсипете във форма, застлана с хартия за печене, която сме намаслили. Предварително почистените от костилките черешки, леко оваляни в брашно (за да не потънат на дъното) подреждаме отгоре.


Печем в предварително загрята фурна на 180* около 40 мин. или до суха клечка. Поръсва се с пудра захар след като е изстинал добре.






понеделник, 22 юни 2015 г.

РЕДЕНО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И КАЙМА


Рататуй, ама запечен и с кайма или редено със зеленчуци и кайма  :)

Продукти: около 0.500г кайма, 2-3 патладжана, 1-2 малки тиквички, 2-3 домата, 2 глави лук, чесън, мащерка, риган, подправки по избор, кашкавал.
Приготвяне:

Патладжаните, тиквичките, доматите и лука се нарязват на кръгчета. Патладжаните поставете в подсолена вода за 30 мин. да си пуснат горчивината. След това се изваждат и изцеждат.
Каймата се омесва като за кюфтета и се оставя да отлежи, след което се оформя на плоски кюфтенца с големината на шайбите патладжан. В намазнена тавичка се редят резенчета патладжан, кюфтенце, тиквичка, кръгче лук, домат и така в този ред докато свършат. Полива се със струйка олио/зехтин, посолява се, наръсват се подправките и нарязаните скилидки чесън. 


Не наливаме никаква друга течност, за да остане ястието на мазнина ( зеленчуците ще пуснат достатъчно вода). Печем под фолио на 200* около 50 минути, след което покриваме с тънко нарязани филийки домати и допичаме още около 25 мин. докато добият хубав загар. Преди да изкараме наръсваме с кашкавал и оставяме да се разлее.








понеделник, 15 юни 2015 г.

ШОКОЛАДОВ ТАРТ С МАЛИНИ БЕЗ ПЕЧЕНЕ


Сигурно съм поредната провокирана от клипчето , витаещо из нета за това сладкишче... :) Вкусно и бързо, пък и  без печене - напълно подходящо за правене и  в  топли дни .... а и колко е шоколадова, как да не да те грабне, а? :)






Продукти за форма с диаметър 20см:
  • 300 гр. чаени какаови бисквити (ползвах Роден край)
  • 150 гр. масло
  • 200 гр. черен шоколад (мин.52% )
  • 100 гр. млечен шоколад
  • 200 мл. течна сметана (30% масленост)
  • малини за украсата
  • листа мента за украса   

 Приготвяне:
Бисквитите се смилат на ситни трохи и към тях се прибавя разтопеното масло. Разбърква се добре и сместа се изсипва във форма за тарт или във форма с откопчаващ ринг, разпределя се равномерно, като се притиска с лъжичка и се оформя малък борд по стената на формата. Охлажда се в хладилник докато стегне (поне 1/2 час).


Двата вида шоколад се начупват на парченца, слагат се в купа и се заливат със затоплената (без да кипва) сметана. Разбърква се до пълно стопяване на шоколада и получаване на гладка смес, която се изсипва върху стегналата бисквитена основа. Прибираме в хладилника докато стегне шоколада. Украсяваме с малините и листа мента. 







вторник, 9 юни 2015 г.

РУЛЦА ОТ ТИКВИЧКИ С КАЙМА

                                               




 Продукти:  

3 тиквички
1-2 домата

250г кайма
1 глава лук
2 скилидки чесън
мащерка
черен пипер
сол
150г сирене Гауда
2 с.л. олио

кашкавал за поръсване

Приготвяне:
Нарязваме тиквичките по дължина на тънки ленти (3-4мм). Гриловайте лентите тиквички или ги изпържете леко. Оставете да изстинат.




Омесете каймата с подправките, ситно нарязания лук и чесън, настърганите остатъци от тиквичките. В края на всяка тиквена лентичка поставете малко от плънката и ивица Гауда. Завийте на стегнати рулца и подредете в леко намазнена тавичка. Между рулцата поставете по резенчета  домат.



Посолете и полейте леко със струйка олио. Печете на 200* около 40 минути. Малко преди да извадите ястието поръсете с настъргания кашкавал, запечете до готовност.






неделя, 7 юни 2015 г.

ТИКВИЧКИ НА ФУРНА

Необходими са:    
3-4 тиквички
чаша брашно
сол
черен пипер
панировка с корнфлейкс (галета)
зехтин (олио)

Тиквичките се почистват, измиват и режат на колелца с дебелина 1/2 см. В дълбок съд слагам брашно и сол, изсипвам тиквичките и ги обърквам добре да се набрашнят. В намазнена тавичка или покрита с хартия за печене подреждам тиквичките със застъпване, но да не се застъпват повече от 2/3. 




Поливам със струйка зехтин или олио, наръсвам с  панировка с корнфлейкс (може и само с галета) и пека във фурната на 200* с вентилатор до зачервяване.




 Може да сервирате с млечен сос. 


СВИНСКО УЕЛИНГТЪН

Необходими продукти:    
600 г свински каренца
200 г бекон слайс
400 г бутер тесто
сол
1 яйце

За плънката:
3 глави лук (*лъжичка-две захар, сол, няколко капки балсамов оцет)
магданоз
горчица
черен пипер

Каренцата слагам в плик и начуквам на тънко. Върху опаковъчно фолио нареждам парчетата бекон, така че леко да се застъпват. Отгоре подреждам и каренцата. Поръсвам с малко сол и черен пипер.


Намазвам пържолките с горчица и наръсвам обилно с нарязания магданоз. Карамелизираният лук разпределям  върху филетата.


За карамелизираният лук нарязвам на ситно трите глави лук.Загрявам мазнината в тиган и сипвам лука да се запържи, докато хване загар.Добавям захарта и разбърквам.Щом започне да се карамелизира добавих няколко капки балсамов оцет, малко топла вода (2-3 с.л.) и оставих и тя да се изпари.
По този начин се добавя вода още на два пъти, като накрая се запържва до пълното изпаряване на течността.
Оставих лука под капак да се задуши, накрая поръсих със сол на вкус.

С помощта на фолиото завивам така подредените нещица на руло, така че да е по-стегнато и оставям в хладилника.

След като е постояло около час, слагам го върху разточеното бутер тесто и завивам хубаво рулото с него. Намазвам с разбито яйце.



 Пече се първоначално на 220* докато хване златист загар, а после под алуминиево фолио около 40-50 минути (зависи колко е дебело рулото).
Благодаря за чудесната идея за приготвянето на http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/