понеделник, 27 юли 2015 г.

ТОРТА БЕЗ ПЕЧЕНЕ С ДВА ВИДА МУС

Идеалното решение за горещините -  малинов и бял шоколадов  мус върху какаов бисквитен блат...


Продукти за 20см форма :
За малиновия мус:
300г малини

50г захар
5г желатин+30г вода
200г  млечна  сметана
1 ванилия

За блата:
250г какаови бисквити
100г масло

За белия мус:
200г бял шоколад
350мл млечна  сметана
5г желатин+30мл вода



Приготвяне: За приготвяне на блата бисквитите се смилат и се смесват с разтопеното масло. Сместа се разстила на дъното 20 см форма с откопчаващи страни (или стягащ тортен ринг), която се слага в хладилника да стегне докато приготвяме муса.
За приготвяне на белия шоколадов мус затопляме 150мл сметана, но без да кипва и добавяме към нея начупения бял шоколад. Бъркаме докато се получи хомогенна смес и шоколада се разтопи. Към шоколадовия ганаш прибавяме предварително разстопения на водна баня желатин. След като се поохлади до стайна температура се смесва внимателно с предварително разбитата течна сметана. Заливаме бялата смес върху бисквитения блат. Връщаме формата в хладилника за около 40 минути или до стягане на белия мус.

За приготвяне на малиновия мус наръсваме малините със захарта и ги намачкаваме с вилица. Леко затопляме на котлона сместа и прибавяме към нея предварително разтопения желатин на водна баня. Оставяме да се охлади до стайна температура и смесваме  с разбитата до меки връхчета сметана и ванилията. Заливаме върху белия мус и връщаме формата в хладилника. Оставяме да стегне 4 часа или една нощ, след което отделяме от формата с горещ нож и украсяваме по желание отгоре.

Рецептата е адаптирана от тук https://www.facebook.com/1419856364974530/videos/1453974944896005/



ДЖОБЧЕТА С ПЛЪНКА НА ТИГАН

Джобчета с плънка на тиган - идеални за закуска или пък за лека непретенциозна вечеря ...



Необходими са:
- ръчно точени кори, от тези по-дебелите, запечени на сач.
- сирене
- кашкавал
- моцарела
- Гауда слайс
- топено сирене
- шунка слайс или друг колбас
- домат
  Може да сложите плънка каквато харесвате
 Разстиламе един лист от корите, сгъваме на две и в средата поставяме плочка сирене, лист шунка, лист Гауда, парченца топено сирене, филийка моцарела, пак лист шунка и тънка шайба домат.


Намазва се кората с разбито яйце по краищата около плънката, за да се залепи там където ще се сгъва и препокрива. Прегъват се краищата като плик така, че да не изтече плънката.


 Загряваме тиган с малко мазнина. Слагаме джобчетата на умерена температура да се запекат, докато  си променят цвета до златисто. Нужно им е малко време за печене.Обръщат се много внимателно.


събота, 18 юли 2015 г.

ВАРЕНО СВИНСКИ ДЖОЛАН

От мен нещо много простичко тази вечер, което обаче ми дойде екстра покрай едноседмичното вирусно тръшване...вкусно, ароматно и сгряващо....
Класическото варено се прави от телешки джолан с кокал, знам....Обаче имах под ръка три малки обезкостени свински такива и реших да спретна вареното с тях. Не знам дали изобщо е нужно да пиша как се приготвя, мисля всеки го знае това, ама хайде...

Необходими са: Около 500г свински джолан без кокал, глава лук, два моркова, 3-4 картофа, зърна черен пипер, зеленчукова подправка, сол, листа целина, олио.


Месото се измива, нарязва се на късчета и се слага да се свари в тенджера със студена вода. Като заври се започва отпенването - внимателно и много добре, да не остава. Като се свари към него се прибавят нарязаните на кубчета картофки, морковите на кръгчета, зърната черен пипер. Главата лук добавям обелена, но цяла ( така ако искам мога да я изкарам в последствие -  и така ще е пуснала каквото трябва). Посолявам, прибавям малко олио и оставям да къкри на тих огън до сваряване на зеленчуците. Поръсвам с нарязаните листа целина.


сряда, 15 юли 2015 г.

ШОКОЛАДОВО РУЛО С ПЕЧЕН КРЕМ И ПИЯНИ ВИШНИ

Ефектно, вкусно и бързо за приготвяне руло по рецептата за Шоколадный рулет с творожной начинкой, адаптирана от руски сайт.



Увеличих с по 50г. количеството на заквасената сметана и крема сиренето и добавих още захар и нишесте. За разкош добавих и пияни вишни от вишновката, която това лято приготвих за първи път. Пекох в тава с размери 43/35см.



Продукти за блата:
3 яйца
1/2ч.ч. животинска сметана
3/4 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
3 суп.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия

Продукти за крема:
 2 яйца
250г заквасена сметана
1/4 ч.ч. животинска сметана
180г крема сирене
7-8 суп.лъж. захар
6 с.л. нишесте ванилия
200г вишни

Приготвяне:
 За приготвяне на крема разбиваме крема сиренето, течната сметана, яйцата и добавяме към тях захарта и нишестето.
За приготвяне на блата разбиваме яйцата със захарта и прибавяме сметаната. Към получената смес добавяме предварително смесените сухи съставки - брашното, какаото, бакпулвера и ванилията.
В тава с размери 43/35см, застлана с хартия за печене и леко намаслена, подреждаме вишните и посипваме отгоре с малко нишесте.

Заливаме вишните с бялата смес за крема. Върху нея заливаме равномерно шоколадовата смес за блата.


Печем в предварително загрята на 200* фурна около 20-25 минути. Изпеченото руло обръщаме върху кърпа с лист хартия за печене върху нея. Отстраняваме хартията, с която сме пекли и с помощта на кърпата и новия лист хартия навиваме на стегнато руло с бялата част навътре.


Оставяме да изстине напълно и слагаме в хладилника за час. Отгоре можем да украсим по желание. Приятен апетит! :)





неделя, 12 юли 2015 г.

СТРОМБОЛИ С МОЦАРЕЛА, ШУНКА И РИГАН



Днес възнамерявах да правя пица, обаче направих стромболи, което си е един вид пак пица, ама завита на руло. Та какво използвах...
Тестото омесих по рецептата, която ползвам обичайно за пица:
500 гр. брашно
7г суха мая или 1/2 кубче жива мая
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1 ч.л. захар
щипка сол
8 с.л. олио

За плънката: 
доматено пюре или сос барбекю
250г моцарела
200г топено сирене гауда
250-300 г шунка слайс
200г кашкавал
риган
мащерка.



Приготвяне: Замесва се меко тесто , от което се получават две рула. Оставям тестото да отпочине около 15-ина минути, след което разделям на две. Всяка част разточвам на правоъгълник, който мислено разделям на три по дължина и средната част намазвам с доматено пюре. Отгоре подреждам слайсовете шунка, филийки моцарела, топено сирене. Наръсвам със ситно нарязания пресен риган и покривам с настърган кашкавал.



Поръсвам с мащерка. Загъвам двата края на тестото към средата, така че да се покрие плънката и да се образува руло. Навлажнявам леко краищата с вода и притискам леко да се залепят, за да не изтече плънката при печенето. Поставям рулото в тавичка, застлана с хартия за печене. Намазвам рулата отгоре с разбито яйце, поръсвам със сух риган и поливам със струйка зехтин.


 Пече се на 190* в предварително загрята фурна около 20-25 минути или докато клечка, бодната в тестото излезе чиста.


Сипвате си една потна бира, режете стромболито, ядете и си облизвате пръстите:)








събота, 11 юли 2015 г.

ПЛОДОВ ПАЙ

Невероятно ароматен и вкусен пай с праскови, череши, сини сливи и малини.....


Продукти:                                           
4 яйца
160г меко масло
200г захар
300г брашно+ 2-3с.л. за доомесване
1,5 ч.л. бакпулвер
2 ванилии
щипка сол
2-3 суп.л. кафява захар за поръсване
около 500г различни плодове
пудра захар за наръсване отгоре


Приготвяне:
 Маслото се разбива със захарта до пухкава смес, към която се прибавят яйцата. Разбийте отново и прибавяйте постепенно брашното, към което сме добавили бакпулвера, щипката сол и ванилията. Получената смес разделяме на две. Едната част доомесваме до меко тесто с още 2-3 лъжици брашно. Разстиламе върху дъното на форма или тавичка ( покрита с хартия за печене и намаслена), като притискаме с пръсти о оформяме мъничък борд.


 Нарязваме плодовете на парченца и подреждаме върху тестото. Поръсваме с кафявата захар и покриваме с останалата част от кексовата смес, като с лъжица слагаме от нея тук-там на купчинки.


Печем на 170* в предварително загрята фурна около 40-50 мин. или до суха клечка. След като изстине наръсваме с пудра захар.
Рецептата е адаптирана от Yoli







вторник, 7 юли 2015 г.

ПЪЛНЕНИ БАРБЕКЮ БОМБИЧКИ В ЛУК

Откак видях тази идея  в нета, не ме свъртя докато не ги направих... :) И наистина се оказаха доста вкуснотийско нещо - опитайте, ще си оближите пръстите и вие :)



Продукти:
3-4 глави лук
500г кайма (за предпочитане телешка)
1/4 чаша нарязан на кубчета лук
1/4 чаша магданоз, нарязан
1/4 чаша нарязани гъби
1/4 чаша галета
500г бекон на ленти

 
 Сос за заливката:
100мл барбекю сос
1 супена лъжица кафява захар
1 супена лъжица кетчуп
1 супена лъжица соев сос
1 чаена лъжичка сос Уорчестър




Режем лука на половина и разделяме на слоеве, по-големите отделяме за завиване на бомбичките.
В купа омесваме каймата, нарязания на кубчета останал лук, магданоз, гъби, галета, сол и черен пипер на вкус. От каймата се оформят топчета, които увиваме в слоевете от лука.



След това увиваме бомбичките с бекон и закрепваме с клечки за зъби, за да не се разтворят по време на печене. Подреждаме върху скара, поставена в тавичка.



Печем на 220* в продължение на около 40 минути, след което заливаме със соса и допичаме още 5-10 минути.

петък, 3 юли 2015 г.

ШОКОЛАДОВ КЕЙК С РИКОТА И ЧЕРЕШИ

Кейк с рикота и череши с невероятно сочна и нежна текстура...опитайте и няма да съжалявате!:)

Необходими продукти:
За шоколадовата смес
190г меко масло
220г пудра захар
2 яйца
130г брашно
3-4 суп.лъжици какао
1 ванилия
1,5 ч.л. бакпулвер

За бялата смес:
250г рикота
50г пудра захар
1 яйце

 300г обезкостени череши



Мекото масло се разбива със захарта и към тях едно по едно се прибавят яйцата. Сухите съставки се смесват предварително и се добавят постепенно към маслената смес, като се разбива до хомогенност.

Рикотата се разбърква с пудрата захар с шпатула, добавя се яйцето и се разбърква добре.
В правоъгълна форма, застлана с хартия за печене се изсипва тъмната смес, върху нея подреждате обезкостени череши, а върху тях изсипвате бялата смес. С лъжица направете няколко  плавни въртеливи движения, с които леко да смесите двете смеси. Печете в предварително загрята фурна на 180* около 45-50 минути или  докато забодена клечка излезе суха. 
Рецептата е адаптирана от рецептата за  "Шарен шоколадов кекс с рикота" на Рудолф ван Веен.