неделя, 23 август 2015 г.

ШОКОЛАДОВ КЕЙК С КОКОСОВИ РИКОТА ТОПКИ



Продукти за 24см форма:
За топчетата:                                               

250гр рикота
50 грама кокосови стърготини
50 грама захар
2 жълтъка
2 супени лъжици нишесте

За шоколадовото  тесто:
4 яйца
Щипка сол
60 грама захар
50 грама тъмен шоколад
2 супени лъжици брашно
2 супени лъжици нишесте
3 супени лъжици какао
1 чаена лъжичка бакпулвер

Шоколадова глазура:
80 мл мляко
50 грама захар
25гр масло
100гр тъмен шоколад





Приготвяне на топчетата от сирене:

1. За да направите топките от сирене, смесете всички съставки.
2.Оформете топчета с големината на орех, и ги подредете във формата, покрита с хартия за печене


Приготвяне на шоколадовата смес:
3. Разтопете шоколада в купа
4. Разбъркайте яйцата с щипка сол и прибавяйте постепенно захар, докато захарта се разтопи и сместа се увеличи двойно по обем.
5. Добавете разтопения шоколад и предварително смесените брашно, нишесте, бакпулвер и какао.
6. Внимателно излейте шоколадовата кексова смес  около топчетата сирене във формата.
7. Печете на 180 градуса по Целзий за 25-30 минути (тествайте с клечка за зъби!).




Приготвяне на шоколадова глазура:

8. В подходящ съд затоплете млякото със захарта и маслото. Когато маслото се разтопи добавете начупения шоколад и бъркайте до получаване на гладка смес.
9. Залейте шоколадовата смес върху тортата и изчакайте да изстине :)




неделя, 16 август 2015 г.

ТОРТА 'ПАНИ ВАЛЕВСКА'

Разкош от маслени блатове, крем пудинг с бадемов аромат, ядки, деликатно меренге и боровинков конфитюр, който пречупва сладостта...сладкиш  Пани Валевска - съвършено лек и топящ се в устата, въпреки изобилието на компоненти. Не бих казала, че е един от лесните и бързо приготвящи се сладкиши, но в момента, в който видях снимка на това невероятно изкушение тук , реших че това ще е следващото ми предизвикателство.


Продукти за тестото:
500г брашно
100г захар
6 жълтъка
200г масло
1,5 ч.л. бакпулвер

За крема:
750мл прясно  мляко
1/2 ч.ч. захар
4 жълтъка
2 суп.л. нишесте ванилия
2 суп.л. брашно
1с.л.бадемова есенция или ванилия
200г масло

За меренгето:
8 белтъка
250г пудра захар
1с.л. нишесте ванилия

около 450г сладко от боровинки
100г нарязани или филирани бадеми (орехи)




Приготвяне на блатовете:
В купа смесете част от брашното и охладеното нарязано  масло.


 Смесете с ръце, добавете и останалите съставки: бакпулвера, жълтъците, захарта.



Замесете тесто, като постепенно добавяйте от останалата част от брашното, докато се образува неразпадаща се топка.




Две форми с размер 20/30см застелете с хартия за печене така, че да стърчи над стените на формата - така по-лесно ще извадите блатовете след изпичането. Тестото разделете на две части, които разточете и застелете дъното на двете форми.


За приготвяне на меренгето разбийте охладените белтъци с щипка сол и постепенно добавяйте захарта. Прибавете и нишестето и разбъркайте на ръка внимателно със шпатула.

Повърхността на тестото покрийте със сладко от боровинки, върху него изсипете половината от меренгето и равномерно разпределете.Наръсете отгоре нарязани или филирани бадеми.



Печете в загрята на 170* фурна около 40 минути. Може да покриете с фолио към края на печенето в случай, че белтъците започнат да прегарят.



Докато блатовете се пекат можем да приготвим крема: Половината от млякото смесваме с разбитите жълтъци, захарта, брашното, нишестето. Другата половина от млякото слагаме да кипне и към него на тънка струйка прибавяме млечно-яйчената смес. Бъркаме постоянно до сгъстяване на крема и прибавяме лъжица бадемова есенция. Покрийте съда с фолио и оставете да изстине напълно. Разбийте мекото масло и към него прибавяйте лъжица по лъжица от изстиналия крем като разбърквате. Получава се много вкусен пухкав крем. Разстелете върху едния блат получения крем, поставете върху крема другия блат и оставете в хладилника поне за два часа (най-добре за една нощ).