неделя, 27 септември 2015 г.

СЛАДКИШ С БИШКОТИ, МАСКАРПОНЕ, МАЛИНИ И ШОКОЛАД


Бишкоти, крем с маскарпоне, ароматни малини и шоколад...перфектната комбинация - Струва си да опитате! :)

Продукти:
250г маскарпоне
200мл течна сметана
4-5 суп. лъж, пудра захар
2 ч.л. желатин
ванилия

пакет бишкоти
1 ч.ч. прясно мляко за потапяне на бишкотите

300г малини
6-7 суп.лъж. захар

филирани бадеми

за шоколадовата заливка:
100г тъмен шоколад
50мл течна сметана
1 суп.лъж. масло

Приготвяне:
 За приготвяне на крема разбъркваме маскарпонето с пудрата захар  и към него прибавяме предварително разбитата течна сметана и ванилията. Към получения крем прибавяме и разтворения желатин и всичко внимателно се разбърква, за да не спадне обема на сместа.
Около 100-ина грама от малините пасираме, 100-ина грама възваряваме със 6-7 лъж. захар до сгъстяване (може да ползвате и сладко от малини), а останалата част от малините остават за поръсване .
На дъното на правоъгълна кексова форма, покрита със свежо фолио (за да се извади по-лесно сладкиша в последствие) се изсипва част от крема. Отгоре се подреждат по дължината на формата по две бишкоти. потопени в малиновия сос и покриваме с пласт крем. Поръсваме с малини и отново лек пласт крем, върху който посипваме пласт от малиновото сладко. Отгоре нареждаме ред бишкоти, потопени в прясно мляко. Покриваме със свежо фолио и поставяме в хладилника за 5-6 часа, след което обръщаме върху поднос. Приготвяме шоколадовата заливка, като загряваме сметаната до степен преди да кипне и поставяме начупения шоколад и  маслото. Разбъркваме до хомогенност и след като леко изстине заливаме повърхността на сладкиша. Отстрани полепваме с филирани бадеми.
Идеята с някои промени е адаптирана от тук  http://yoli-www.blogspot.bg/2012/07/blog-post_14.html




МАРИНОВАНИ ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА В ХРУПКАВА КОРИЧКА



Продукти:
 6 пилешки парти (долни) бутчета

За марината:
2 суп.лъж. майонеза
2 суп.лъж. кисело мляко
2 суп.лъж горчица
1 чаена лъж. мед
2 суп.лъж. кетчуп
2 суп.лъж. соев сос
1 чаена лъжичка мащерка
1 чаена лъжичка риган
1 чаена лъжичка куркума
сол
черен пипер
3-4 суп. лъж. бяло вино

панировка с корнфлейкс

Приготвяне:
Продуктите за марината се смесват в купа. Бутчетата се измиват и се заливат с марината. Купата се покрива със свежо фолио и оставя в хладилника за няколко часа -  колкото повече, толкова по-добре.



 В чиния се изсипва панировката и всяко бутче се овалва добре в нея, като се притиска добре с ръце.


В сгорещена мазнина се изпържва всяко бутче до златиста коричка. Поставят се в тавичка, покрита с хартия за печене или  с незалепващо покритие. Допичаме във фурната на 200* за около 40 минути.



понеделник, 21 септември 2015 г.

ГАЛЕТ С НЕКТАРИНИ

На този галет цяло лято му се каня и най-сетне се реших да го направя...И на постното тесто на Лабрекс от сума време му се каня да го пробвам и ей на, две в едно се получи - вкусен постен галет с нектарини :)

Продукти за тестото:

2 - 2 1/2 ч.ч. брашно (използвам чаша 240 мл)
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. гореща вода
щипка сол
кафява захар за поръсване

Приготвяне:
 Смесваме горещата вода с олиото, а брашното с бакпулвера и щипката сол. Замесваме тесто и оставяме да почине около половин час или поне докато нарежем нектарините. Тестото разточваме върху хартия за печене на кръг с диаметър около 40 см. С помощта на чиния очертаваме леко кръг върху тестото - така по-лесно ще се справим с подреждането на плодовете.





Центъра наръсваме с галета и върху нея подреждаме в кръг с леко  застъпване нектарините, нарязани на парченца.

Поръсваме с няколко лъжици захар и загъваме краищата на тестото върху плодовете.  Горната част напръскайте с вода и поръсете със захар.

 Центъра с плънката на галета можете да покриете с фолио. Пече се на 180* около 40 минути.





неделя, 20 септември 2015 г.

ПИЛЕ САЛТИМБОКА

Една рецепта бърза и никак не сложна за приготвяне, но пък колко вкусно и ароматно... Опитайте, неустоимо  е! :)

Необходими са ви:
пилешки гърди без кожа
листа салвия
100г прошуто слайс
1 лимон
60мл масло
60 мл олио
150 мл бяло вино
80 мл топла вода
сол
черен пипер
2-3 лъжици брашно

Приготвяне:


Поръсете всяко филе леко със сол и пипер. Поставете 2-3 листа салвия върху филето, покрийте с фолио и леко начукайте да се изтъни, ако е необходимо. Поставете резен лимон и обвийте  с ленти прошуто.



Разстелете брашно върху плитка чиния и  потопете така оформените филета в него от двете страни. Загрейте маслото и олиото в  тиган. Поставете филенцата с лимона надолу и запържете 7-8 минути до златист цвят и от двете страни. Прехвърлете готовите пилешки филета в подходящ съд и покрийте, за да останат топли.


Към останалата мазнина в тигана добавете виното и топлата вода и разбъркайте с дървена лъжица. Оставете да поври до редуциране соса на половина. Поднесете филетата поляти с този сос и резен лимон.
Рецептата е адаптирана с леки промени от http://www.fortheloveofcooking.net/2011/01/lemony-chicken-saltimbocca.html


неделя, 13 септември 2015 г.

ПОГАЧА



Небходими продукти: 
3 яйца (единия жълтък се оставя за намазване)               

200 мл прясно мляко

200 г кисело мляко
1 пакетче суха мая "Саф Инстант" (11г)
1 ч.л. захар
1 чаена лъжица сол
1 ч.л. оцет
4 супени лъжици олио
около 900г брашно(количеството е приблизително)

масло 100г
сусам
мак 


Замесвате меко не лепнещо тесто и оставяте да отпочине в съд, покрит с фолио около 20-ина минути.
Тестото разделям на две равни части. Всяка разточвам на правоъгълник и намазвам с разтопено масло. Завивам на руло по дължината. Първото руло нарязвам на кръгчета с дебелина 1,5-2 см и подреждам в кръг покрай стената на формата за печене, като леко размествам кръгчетата под наклон. От второто руло отрязвам два цилиндъра, всеки от които разрязах на две по диагонал - тях поставих за център накрая. Останалата част от второто руло разрязвам с нож през средата по цялата дължина, като оставям по няколко см от двата края цели. Усуквам една с друга двете части и защипвам краищата. Поставям второто руло в центъра на формата. 



Така оформената погача оставяме да втаса, мажем с разбития жълтък, към който сме прибавили лъжичка олио и лъжичка прясно мляко, пoръсваме със сусам и мак и печем в предварително загрята фурна на 170* около 40 минути или до суха клечка.

понеделник, 7 септември 2015 г.

ДОМАШНА БИСКВИТЕНА ТОРТА С МАСКАРПОНЕ




 И  отново любимата домашна бисквитена торта с маскарпоне и Нутела ...рецептата може да си припомним тук  Подходяща и за празник, и за делник - божествено вкусна...





неделя, 6 септември 2015 г.

"МЕЧА ЛАПА" СЪС СВИНСКО




Продукти:
3 вратни пържоли (или свинско каквото харесвате)
около 500г картофи
3 яйца
сол
черен пипер
подправка за месо
чесън (по желание)
мазнина
ементал, кашкавал

Приготвяне:
Начукайте вратните пържоли, за да се изтънят леко, овкусете със сол, черен пипер, подправката и по желание ситно счукан чесън.

Картофите обелете и настържете на едро. Прибавете две яйца, осолете и разбъркайте.


Разстелете част от картофената смес и върху нея поставете потопеното в разбито яйце месо. Покрийте с пласт настъргани картофи.


Загрейте мазнината в тиган и внимателно поставете лапата, за да не се разпадне. Запържете и от двете страни до златист загар на картофите.


Поставете лапите в тавичка, покрита с хартия за печене и печете около 20 минути на 180*, след което покрийте с настърган кашкавал и запечете отново за 10-ина минути до зачервяване.







*рецептата е по идея от тук http://www.povarenok.ru/recipes/show/58764/

събота, 5 септември 2015 г.

КАРТОФЕНИ БОМБИЧКИ




Продукти:
200 г картофи
100 г брашно
1 ч. лъж. бакпулвер/сода за хляб/
сол
2 супени лъжици пармезан/кашкавал
За плънката:
шунка
гауда
моцарела
За плънката може да използвате  каквото харесвате по ваше желание.
 
Начин на приготвяне:
Сварете картофите и ги намачкайте на пюре. Към пюрето  добавете солта, настъргания пармезан или кашкавал, бакпулвера и брашното. Омесете всичко това докато получите меко, но еластично тесто. Ако тестото се получи прекалено меко, добавете още малко брашно.




На набрашнена повърхност разточете тестото и с кръгла формичка изрежете кръгчета. Върху половината от кръгчетата сложете по парче шунка и малко пармезан/кашкавал, моцарела и прихлупете с друго кръгче от тестото . Притиснете кръгчетата по крайчетата, за да прилепнат. Изпържете в добре загрято олио и изкарайте върху кухненска хартия, за да се отцедят  от мазнината. 


Рецептата е по идея от тук http://novini.cc/retzepti/82591-kartofeni-bombichki-barza-retzepta