неделя, 11 октомври 2015 г.

ШОМЛОЙ ГАЛУШКА - УНГАРСКА РАПСОДИЯ



Три вида блат, ароматни стафиди, ядки, пухкав крем и парченца ананас...изкусителната ШОМЛОЙ ГАЛУШКА

За блатовете:
 За белия блат:
3 яйца
110г захар
110г брашно

За ореховия блат:
3 яйца
70г брашно
40г смлени орехи

За шоколадовия блат:
3 яйца
85г брашно
25г какао

За сиропа за напояване на блатовете: 
500мл вода
250г захар
30мл ром

За крема:
5 яйца
800мл прясно мляко
70г брашно
200г захар
ванилия

300г стафиди (предварително накиснати в ром от предния ден)
200г едро смлени орехи
парченца  ананас от консерва или праскови от компот
какао за наръсване отгоре

За шоколадовият сос:
50 мл сметана
100г черен шоколад

Разбийте яйцата със захарта, добавете брашното. Към сместа за ореховият блат добавете  смлените орехи, а към тази за шоколадовия - какаото.




 Разстелете всяка смес в тавичка, покрита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 170* за 25 минути или до суха клечка.


За напояване на блатовете приготвяме сироп като кипнем  500мл вода и 250г захар. Добавяме настърганата кора на един лимон и оставяме да поври още 5 минутки. Добавяме към сиропа около 30мл ром и сваляме от огъня да се охлади.
За крема разбийте жълтъците със част от захарта, прибавете около 100-ина мл студено прясно мляко и брашното. Смесете до хомогенност. Останалото прясно мляко сложете да кипне  и внимателно прибавете към него жълтъчната смес на тънка струйка. Бъркайте непрекъснато докато се сгъсти. Полученият крем изкарайте да се охлади, като покриете със свежо фолио. Разбийте белтъците с останалата част от захарта до твърди връхчета и смесете внимателно с вече напълно охладения крем.
Започваме събиране на тортата. Поставете ореховия блат в подходяща форма и напоете със захарния сироп.





Наръсете едросмлени орехи, отцедени стафиди, парченца плод ананас. Разнесете 1/3 от крема.

 Поставете следващия блат - шоколадовия. Напоете със сироп, наръсете орехи, стафиди и плод. Разстелете половината от останалия крем. Поставете белия блат, напоете със сироп и разстелете останалия крем. наръсете повърхността на тортата обилно с какао. Оставете в хладилника за 24 часа.


 За да приготвите шоколадовия сос загрейте сметаната до степен преди да кипне и прибавете начупения на парченца шоколад. Разбъркайте до разтопяване на шоколада и до обарзуване на гладка смес.


Сервирайте с топка сметана и полейте с шоколадов сос.
Рецептата е адаптирана от http://sergej-pozhar.livejournal.com/114847.html