събота, 18 юни 2016 г.

ТОРТА МАЛАХÓВ


За вдъхновението да направя тази великолепна торта благодаря на Йоли! Цитирам нейната рецепта дословно

 Продукти за блата:
3 яйца
60 г пудра захар
50 г бадемово брашно
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
30 г брашно

 Продукти за крема:
3 жълтъка
100г захар
ванилия
350 мл прясно мляко
400 мл течна сметана, разбита на мек крем
10 г желатин                                                              


Друго:
5-6 бишкоти
100 мл силно еспресо
100 мл вода
2 с.л. захар
2 с.л. бренди или коняк
3-4 с.л. тъмен конфитюр по избор

За украса:

200 мл разбита на сняг леко подсладена сметана
50 г запечени бадеми на люспи
12 захаросани череши
20 г настърган шоколад

Приготвяне: 

* За блата разбийте белтъците на сняг с половината пудра захар. В друг съд разбийте на крем жълтъците с останалата пудра захар, лимоновата кора и ванилия. В купичка смесете бадемовото и бялото брашно. Започнете да прибавяте по малки части двете смесени брашна и белтъците към разбитите жълтъци. Редувайте ги и бъркайте внимателно с домакинска бъркалка. Покрийте голяма правоъгълна тава с хартия за печене. Изсипете тестото и го разнесете равномерно на тънък пласт. Изпечете го за около 12-15 минути в загрята на 170* фурна. След като блатът изстине изрежете от него два кръга с големина 23 см.

* За крема разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. Към тях налейте млякото и подправете с ванилия. Сварете крема на бавен огън като бъркате непрекъснато. Когато кремът стане с консистенция на гъсто палачинково тесто го отстранете от огъня и го оставете да изстине. Залейте желатина със студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте го на водна баня или в слаба микровълнова фурна докато стане течен. Налейте го в крема и разбъркайте добре. Накрая прибавете сметаната и отново разбъркайте.

* В купичка смесете кафето, водата, захарта и брендито. Нарежете бишкотите на на хапки.

* На дъното на тортена чиния поставете единия блат и го намажете с конфитюра. Стегнете го с подвижен ринг за торта. Върху блата сипете половината от крема. Натопете бишкотите в кафето и ги разпределете върху него. Покрийте ги с останалия крем, а най-отгоре поставете врория блат. Притиснете добре с ръце за да се споят пластовете. Оставете тортата в хладилника поне за 5-6 часа.



* Отстранете ринга от тортата. Измажете я цялата със сметана. Отстрани панирайте с бадемовите люспи. Отгоре шприцовайте розички от сметана. Върху всяка сложете по една череша. Поръсете с малко шоколад и сервирайте.



неделя, 5 юни 2016 г.

ШОКОЛАДОВО УДОВОЛСТВИЕ

Пищни слоеве от чийзкейк пълнеж , шоколадов пудинг и сметана - всичко това върху балансиращ вкуса орехов блат...


Продукти:
1ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. счукани орехи
125г меко масло


230г крема сирене
1ч.ч. пудра захар
355мл сладкарска сметана
2 пакета крем Оле шоколад
600 мл прясно мляко

Приготвяне на блата: 
Смесете орехите (оставете малка част за поръсване отгоре), брашното и мекото масло до хомогенност. Разстелете върху дъното на тавичка и притиснете добре. Печете 15-20 минути на 150 градуса, след което охладете блата напълно.

За втория слой смесете крема сиренето и пудрата захар до гладка смес. Разбийте течната сметана до твърди връхчета и смесете половината от нея с крема сиренето и пудрата захар. Разстелете върху напълно изстиналия блат.

За третия слой смесете шоколадовия пудинг със студеното прясно мляко. Разбийте в продължение на около 3 минути, докато започне да се сгъстява. Разстелете върху втория слой и поставете в хладилник за около 20-30 минути, за да стегне крема.

За четвърти слой покрийте равномерно с останалата разбита сметана и поръсете със счукани орехови ядки и парченца шоколадов чипс. Охладете  за няколко часа в хладилник преди сервиране.



ЧУШКИ БЮРЕК



Необходими са:
За плънката:
10-ина печени чушки
около 300г сирене
6 яйца
копър
черен пипер
сол

За панировката: 
3 яйца
брашно
галета


Приготвяне:
Печените и обелени червени чушки почистваме от семките, посоляваме леко. Яйцата и лъжица олио разбъркваме в тиган на слаб котлон до леко втвърдяване.  Чушките разрязваме от едната страна и пълним със сместа от намачканото сирене, яйцата, черния пипер, копъра. Загръщаме чушките така,  че да придобият първоначална форма. Овалваме в брашно, яйце, галета и оставяме за 10-ина минутки за засъхне панировката. Преди да изпържим потапяме отново в яйце. 

КАРТОФЕН ОГРЕТЕН



Необходими продукти:               
6-7 средно големи картофа
300г сирене
2-3 суп. масло разтопено
5 яйца
200 мл прясно мляко
200г кашкавал
черен пипер
сол

Приготвяне:
6-7 картофа се обелват, сваряват, изцеждат от водата и се настъргват на едро след като са изстинали. Добавят се черен пипер и сол на вкус. В леко намаслена йена изсипвам половината картофена смес, отгоре настъргвам на едро около 300г сирене и върху него изсипвам останалите картофи. Заливам с 2-3 лъжици разтопено масло.



 В купа разбивам 5 яйца и към тях прибавям  200мл прясно мляко и щипка сол. Заливам огретена с тази смес и пека на 180-200 градуса за около 30 минути. Изваждам от фурната, поръсвам с настърган кашкавал и връщам да се дозапече до златисто.