сряда, 17 август 2016 г.

РУЛО С ПРАСКОВИ




Продукти:                                          

80г меко масло
6 яйца
6 суп. лъж. захар
6 суп. лъж. брашно
1 суп. лъж. какао
ванилия

3 големи праскови
4-5 лъж. захар
вода

Прасковите се нарязват на тънки парченца, слагат се в тенджерка, прибавят се към тях 4-5 лъжици захар и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Варят се докато леко поомекнат и се отцеждат от сиропа.
Голяма тава (дъното на моята е с размери 43/33) се покрива с хартия за печене и се намазва добре с мекото масло. Отгоре се подреждат прасковите и се заливат с кексовата смес


Приготвяне на кексовата смес:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците разбиваме на сняг, а жълтъците се разбиват на пяна със захарта. Двете смеси се обединяват внимателно и към тях постепенно се добавя брашното, като се бърка с дървена лъжица или силиконова шпатула. Прибавяме и ванилията. Отделяме в чаша от сместа и към нея добавяме какото. С кексовата смес заливаме прасковите, а  каковата смес изсипваме с лъжица върху нея, така че да се образуват произволни шарки. Печем в предварително загрята фурна на 200*  за около 10 минути.
Върху хартия за печене, посипана със захар обръщаме изпечения блат и завиваме на руло. Хартията отстраняваме след като се охлади рулото.





неделя, 7 август 2016 г.

КЕКС С ПЪЛНЕЖ ОТ КРЕМ




За блата:                                                       

3 яйца
1 чаена чаша захар
80 мл. прясно мляко
80 мл. олио
1 1/2 чаена ч. брашно
3-4 суп. лъж. какао
1 бакпулвер
ванилия


За крема:

2 пудинга ванилия на д-р Йоткер
8-10 суп. лъж. захар
900мл прясно мляко
2-3 суп. лъж. масло
ванилия




Яйцата се разбиват със захарта до хомогенна смес. Прибавят се олиото и прясното мляко. Към тази смес се прибавят предварително смесените брашно, бакпулвер, какао и ванилия. Полученото гладко кексово тесто се изсипва в тавичка, застлана с хартия за печене. Пече се на 180 градуса до суха клечка. Използвала съм форма с размери 26/26 см.

В изстиналият кекс се издълбават дупки с помощта на прибор за изтърбушване на чушки. Остатъците от кекса се използват за натрошаване и с получените трохи се посипва сладкиша отгоре.




Кремчето се приготвя по описанието на пакетчето пудинг. Оставя се съвсем леко да се охлади и с него се пълнят издълбаните отвори и се залива повърността на кекса. Във всеки отвор съм сложила и по една пияна вишна.




Посипва се отгоре с трохи от остатъците от издълбаването. Прибира се в хладилник поне за няколко часа да стегне крема.