неделя, 6 ноември 2016 г.

КРЕМ КАРАМЕЛ С ТИКВА




Обичате ли крем карамел? А печена тиква? А какво ще кажете за крем карамел с тиква?

Продукти:
една малка тиква цигулка
1 ч.ч. захар (200г)

7 яйца
1л. прясно мляко
1 ч.ч. захар
2 ванилии



Приготвяне:
Тиквата обелваме, почистваме от семките. Нарязваме на сравнително еднакви по дебелина парченца, които подреждаме плътно по дъното на тавичка. Посипваме тиквата със захар и печем на 200 градуса във фурната до изпаряване на водата, която си пуска (около час). Вадим тавичката от фурната и оставяме да изстине.


През това време приготвяме сместа за крем карамела. Затопляме прясното мляко със захарта и бъркаме до пълното й стопяване. Яйцата разбиваме с телена бъркалка и към тях на тънка струйка прибавяме топлото, но не горещо мляко и добавяме ванилията. Заливаме с тази смес вече изпечената тиква и печем на около 140 градуса час и половина. Оставяме десерта да се охлади добре за няколко часа.


Със същият успех може да приготвите това удоволствие и в чашки :) За целта пригответе карамел с чаша захар и докато е топъл залейте с по лъжица от него дъното на чашките. Подредете по няколко парченца от изпечената тиква  и залейте с млечната смес. Чашките подрете в тава, в която налейте студена вода. Печенето отново на 140 градуса за час и половина.
Благодаря за идеята на http://www.cookwithasmile.com/ :)