неделя, 29 октомври 2017 г.

ТОРТА ''ШОКОЛАДОВА ЯГОДА''



Продукти за блатовете и приготвяне:

180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао Йоткер
1 1/4 чаена лъж.сода бикарбонат
1 1/4 чаена лъж. бакпулвер
2 ванилии
щипка сол
2 яйца големи
140 мл гъст айрян
75мл олио
140мл горещо кафе

Смесват се сухите съставки - брашно, захар, какао, содата, бакпулвера, ванилията. Яйцата се разбиват и към тях се прибавят олиото, а след това и айряна. Към тази смес на няколко пъти прибавяйте сухата смес и разбърквайте добре. Накрая добавете и горещото кафе и отново разбъркайте до хомогенност. Във форма 20 см покрита с хартия за печене, изсипете сместа и печете на 160*, докато клечка забодена в центъра излезе суха. Изпеченият блат изваждаме върху решетка и след пълното му охлаждане разрязваме на три равни блата. 

Продукти за крема и приготвяне:
250г маскарпоне
200мл течна сметана
400г заквасена сметана
7-8 суп. лъж. пудра захар
ванилия

За да приготвим крема разбъркваме с шпатула маскарпонето и пудрата захар и към него добавяме заквасената сметана и ванилията. Течната сметана разбиваме до твърди връхчета и добавяме към маскарпонето и заквасената сметана. Разбъркваме с шпатулата или с лъжица до гладка смес.






Сглобяваме тортата, като редуваме блат с крем. Оставяме малка част от крема, за да покрием тортата отгоре и измажем отстрани. Добре е да сглобите тортата в регулируем ринг и да я оставите да престои в хладилника една нощ преди да измажете отгоре и отстрани с крем. Заливаме с шоколадовия ганаш и украсяваме по желание. Можете да добавите и някакъв плод между блатовете. 

За шоколадовият ганаш за глазурата:
150мл сметана
100г тъмен шоколад 52%
Начупваме шоколада на парченца и го слагаме в купа. Сметаната загряваме до степен преди да кипне и заливаме щоколада, така че да го покрие и оставяме за кратко, докато се порастопи. Разбъркваме хубаво до гладка консистенция и пълното растопяване на шоколада и заливаме повърхността на тортата, като оставяме леко да се стече по борда отстрани. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар