събота, 25 ноември 2017 г.

ТОРТА "ФАНТАЗИЯ"


За тази торта съм комбинирала три бели блата с един шоколадов (можете да я направите както изцяло с бели, така и само с шоколадови).

За блатовете:
250 г ( 1ч.ч ) брашно
1ч.л бакпулвер
1/4 ч.л сол
4 яйца със стайна температура
250 мл ( 1ч.ч.) захар
125мл олио
60мл вода
2-3 капки лимонов сок
ванилия или ром есенция

Пресейте брашното заедно със солта + бакпулвера . Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците в чиста купа до меки връхчета. Добавете лимоновия сок и постепенно 1/2 от захарта, до получаване на гъст сняг .
В друга купа смесете захарта , жълтъците , олиото , водата и ванилията . Разбийте докато се смесят . Добавете брашното . После деликатно добавете разбитите белтъци. В предварително застлана с хартия за печене и намаслена форма с диаметър 20см изсипете сместа. Печете до суха клечка на 160* Не отваряйте вратата на фурната в началото. Охладете в/у скара , махнете хартията . Използвайте като изстине напълно. Разделете блата на  три. 
В тази торта използвах и един шоколадов блат (за шоколадови блатове ползвам тази рецепта http://deliciouskit.blogspot.bg/2017/10/blog-post.html ). 

За белият шоколадов мус:
200г бял шоколад
400мл животинска сметана
250г маскарпоне
ванилия
15г желатин

300г малини

Загрейте 200мл сметана до степен преди да кипне и добавете начупения бял шоколад. Оставете 2-3 минутки и разбъркайте добре до гладка текстура.
Накиснете желатина в 4-5 лъжици студена вода докато набъбне, след което го втечнете на водна баня. Прибавете го към още топлия шоколадов ганаш и разбъркайте.
Разбъркайте мекото маскарпоне и го прибавете към ганаша и отново разбъркайте до гладка смес. Оставете да се охлади до стайна температура.
Разбийте другите 200г сметана до меки връхчета. Добавете ванилията. Прибавете сметаната на няколко пъти към охладения до стайна температура ганаш , като бъркате внимателно с шпатула, до получаване на гладък пухкав крем.

Сглобяване:
Поставете единия блат върху поднос или подходяща чиния. Стегнете с ринг за торта.  Върху блата подредете плътно измитите и подсушени малини. Отделете малка част от муса(която ще използвате да измажете тортата отстрани и отгоре след като е стегнала и отстраните ринга). Изсипете 1/3 от муса върху блата с малините и заравнете. Поставете втори блат, мус, третия блат, последната част от муса и покрийте с последния 4-ти блат. Приберете в хладилник да стегне за една нощ. На следващият ден отстранете ринга и измажете с отделения крем и залейте повърхността на тортата с шоколадов ганаш. Украсете с ягоди, потопени в разтопен бял шоколад. 

За шоколадовият ганаш за глазурата:
150мл сметана
100г тъмен шоколад 52%
Начупваме шоколада на парченца и го слагаме в купа. Сметаната загряваме до степен преди да кипне и заливаме щоколада, така че да го покрие и оставяме за кратко, докато се порастопи. Разбъркваме хубаво до гладка консистенция и пълното растопяване на шоколада и заливаме повърхността на тортата, като оставяме леко да се стече по борда отстрани.




Няма коментари:

Публикуване на коментар