вторник, 24 януари 2017 г.

ТОРТА "ШОКОЛАДОВА ПИЯНА ВИШНА"




 Продукти за блатовете и приготвяне:

180г брашно                                                        
150г захар
125г кафява захар
60г какао Йоткер
1 1/4 чаена лъж.сода бикарбонат
1 1/4 чаена лъж. бакпулвер
2 ванилии
щипка сол
2 яйца големи
140 мл гъст айрян
75мл олио
140мл горещо кафе
 От това количество получавам два блата. За да получите четири блата (от които в тази торта съм ползвала три!), удвоете съставките или повторете.
Смесват се  сухите съставки - брашно, захар, какао, содата, бакпулвера, ванилията. Яйцата се разбиват и към тях се прибавят олиото, а след това и айряна. Към тази смес на няколко пъти прибавяйте сухата смес и разбърквайте добре. Накрая добавете и горещото кафе и отново разбъркайте до хомогенност.  Във форма 25 см покрита с хартия за печене изсипете сместа и печете на 160*, докато клечка забодена в центъра излезе суха. Изпеченият блат изваждаме върху решетка и след пълното му охлаждане разрязваме на два равни блата.


Продукти и приготвяне на белия крем:
300г маскарпоне
120 мл течна сметана
4-5 суп. лъжици пудра захар
1/2 ампула есенция ром Йоткер

пияни вишни

 Разбиваме за кратко маскарпонето. Разбиваме и течната сметана с пудрата захар до твърди връхчета и прибавяме постепенно към маскарпонето. Ароматизираме с есенцията и разбъркваме до гладък крем.

 Продукти и приготвяне на шоколадовия крем:
300г маскарпоне
200г течен шоколад Нутела
1 ванилия
Към маскарпонето добавяме постепенно по малко от Нутелата, докато получим желания цвят и наситеност на крема. Прибавете ванилията и разбъркайте.


За декорация:
около 150г черен шоколад за стърготините по борда
100г тъмен шоколад
140 мл течна сметана неподсладена
100г бял шоколад
1ч.л. масло




Сглобяване на тортата:
Поставете първия блат върху тортена подложка и стегнете с ринг. Разстелете върху него равномерно шоколадовия крем и отгоре поставете втория блат. Подредете равномерно пияните вишни, предварително отцедени. Разстелете белия крем равномерно върху плодовете, като не забравяйте да оставите част от крема за измазване на тортата отстрани и отгоре.Поставете третия блат. Оставете тортата в хладилник  да стегне, след което извадете, отстранете ринга и измажете със заделения бял крем.

 За украсата: Около 150г черен шоколад настъргах на едро и получените стърготини полепих отстрани по борда на тортата.
 Тъмния шоколадов ганаш пригответе със 100г натурален шоколад и 70 мл течна неподсладена сметана. Отделете малка част от него за шоколадовите линии по повърхността.
 За приготвяне на белия ганаш в малък съд затоплете 70мл сметана без да кипва и прибавете начупения бял шоколад и маслото. Разбъркайте до хомогенност и след като съвсем леко  се охлади, залейте  повърхността на тортата така, че да стигне до края, без да се стича надолу по борда. Сега трябва да действате бързо. За шоколадовата шарка изсипете малка част от тъмния шоколадов ганаш във фунийка от хартия за печене, на която ще отрежете крайчето съвсем малко. Очертайте тънки хоризонтални линии на еднакво растояние една от друга с тъмния шоколад и с клечка за зъби направете линии, напречни на шоколадовите, като редувате навън и навътре, за да получите шарката.
С останалата по-голяма част от тъмния ганаш  залейте повърхността на тортата на около 3 см от края и оставете леко да се стече надолу по страните. Оставете в хладилника за 4-5 часа.







неделя, 1 януари 2017 г.

KISS "Rock and Roll Over" cake


Блатове :
180г брашно                                                        
150г захар
125г кафява захар
60г какао Йоткер
1 1/4 чаена лъж.сода бикарбонат
1 1/4 чаена лъж. бакпулвер
2 ванилии
щипка сол
2 яйца големи
140 мл гъст айрян
75мл олио
140мл горещо кафе
 От това количество получавам два блата. За да получите четири блата, удвоете съставките или повторете.
Смесват се  сухите съставки - брашно, захар, какао, содата, бакпулвера, ванилията. Яйцата се разбиват и към тях се прибавят олиото, а след това и айряна. Към тази смес на няколко пъти прибавяйте сухата смес и разбърквайте добре. Накрая добавете и горещото кафе и отново разбъркайте до хомогенност.  Във форма 25 см покрита с хартия за печене изсипете сместа и печете на 180* в предварително загрята фурна докато клечка забодена в центъра излезе суха. Изпеченият блат изваждаме върху решетка и след пълното му охлаждане разрязваме на два равни блата.

За крема:
180г подсладено кондензирано мляко
250г маскарпоне
150г крема сирене
200мл млечна сметана
пудра захар на вкус
пияни вишни (по желание)