вторник, 17 април 2018 г.

ТОРТА ''МЕЛОДИЯ''




Винаги е много приятно да направиш нещо, с което да поздравиш някого по специален повод и да го зарадваш ....това е "Мелодия"... :)

Блатове тип "шифон":
250 г ( 1ч.ч ) брашно
1ч.л бакпулвер
1/4 ч.л сол
4 яйца със стайна температура
250 мл ( 1ч.ч.) захар
125мл олио
60мл вода
2-3 капки лимонов сок
ванилия или ром есенция

Пресейте брашното заедно със солта + бакпулвера . Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците в чиста купа до меки връхчета. Добавете лимоновия сок и постепенно 1/2 от захарта, до получаване на гъст сняг .
В друга купа смесете захарта , жълтъците , олиото , водата и ванилията . Разбийте докато се смесят . Добавете брашното . После деликатно добавете разбитите белтъци. В предварително застлана с хартия за печене и намаслена форма с диаметър 20см изсипете сместа. Печете до суха клечка на 160* Не отваряйте вратата на фурната в началото. Охладете в/у скара , махнете хартията . Използвайте като изстине напълно. Разделете блата на четири равни блата или изпечете сместа на части, за да получите четири блата.

За белият шоколадов мус:
200г бял шоколад
400мл животинска сметана
250г маскарпоне
ванилия
15г желатин

около 300г малини за пълнежа

Загрейте 200мл сметана до степен преди да кипне и добавете начупения бял шоколад. Оставете 2-3 минутки и разбъркайте добре до гладка текстура.
Накиснете желатина в 4-5 лъжици студена вода докато набъбне, след което го втечнете на водна баня. Прибавете го към още топлия шоколадов ганаш и разбъркайте.
Разбъркайте мекото маскарпоне и го прибавете към ганаша и отново разбъркайте до гладка смес. Оставете да се охлади до стайна температура.
Разбийте другите 200г сметана до меки връхчета. Добавете ванилията. Прибавете сметаната на няколко пъти към охладения до стайна температура ганаш , като бъркате внимателно с шпатула, до получаване на гладък пухкав крем.


Сглобяваме тортата, като редуваме блат с крем. Използвайте стягащ ринг. Оставяме малка част от крема, за да покрием тортата отгоре и измажем отстрани. Добре е да сглобите тортата в регулируем ринг и да я оставите да престои в хладилника една нощ преди да измажете отгоре и отстрани с крем. Заливаме с шоколадовия ганаш и украсяваме по желание. Можете да добавите и някакъв плод между блатовете.




Няма коментари:

Публикуване на коментар