понеделник, 23 април 2018 г.

ЕКЛЕРОВА ТОРТА С КЪПИНИ

Еклерова ...с дъх на къпини и благословена с много крем!...:)
За блатовете:
Използвала съм един шоколадов и един бял блат 20см за тази торта. Може да се направи в произволна комбинация - както с два еднакви блата, така и два различни, въпрос на избор е. Рецептите за блатовете, които използвам може да видите тук http://deliciouskit.blogspot.bg/2018/04/blog-post.html и тук  http://deliciouskit.blogspot.bg/2017/10/blog-post.html


За баварският крема:
650мл прясно мляко
6 ч.л. нишесте натурално
2 яйца
15г желатин 
200г захар
200мл сметана течна

Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Отделете 100мл от прясното мляко, в които да разбиете нишестето и смесете с яйцата. Сложете останалото мляко на котлона и преди да кипне прибавете на струйка към него  яйчената смес. Разбърквайте, докато сместа започне да се сгъстява, и добавете предварително разтворения желатин. Оставете да се охлади и смесете с разбитата сметана. Оставете крема в хладилника да стегне леко преди да започнете да сглобявате тортата.

Сложете единият блат в ринг за торта и отгоре разпределете половината баварски крем. Върху крема наредете мини еклерчетата, които преди това сте потопили в къпиновото пюре. залейте с останалата част от крема. Захлупете с втория блат.



Приберете тортата в хладилник да стяга за едно денонощие. Залейте с бял ганаш и украсете с пюрираните къпини .


За пълнеж:
12 замразени еклера

За къпиновото пюре:
300г къпини 
100мл вода
100г захар
6 ч.л. нишесте натурално
Всичко  слагате в тендежерка, на бавен огън до завиране и сгъстяване, като  накрая  бъркате. След изстиване ползвате веднага, покривате с капак или фолио да не хваща коричка докато изстива. Част къпините може да оставите за поръсване отгоре върху тортата. 

За белия ганаш:
100г бял шоколад
50мл сметана неподсладена



Няма коментари:

Публикуване на коментар