събота, 12 май 2018 г.

ТОРТА 'ШОКОЛАДОВО ИЗКУШЕНИЕ'


Ако сте като повечето хора, значи обичате шоколад... :)Шоколадова торта за заклети шокохолици - топящо се вълшебство, което зашеметява сетивата и ни прави щастливи!
Продукти за блатовете и приготвяне:

180г брашно
150г захар
125г кафява захар
4 суп. лъжици какао Йоткер
1 1/4 чаена лъж.сода бикарбонат
1 1/4 чаена лъж. бакпулвер
2 ванилии
щипка сол
2 яйца големи
140 мл гъст айрян
75мл олио
140мл горещо кафе

Смесват се сухите съставки - брашно, захар, какао, содата, бакпулвера, ванилията. Яйцата се разбиват и към тях се прибавят олиото, а след това и айряна. Към сухата смес прибавете яйчената смес и разбъркайте добре. Накрая добавете и горещото кафе и отново разбъркайте до хомогенност. Във форма 20 см покрита с хартия за печене, изсипете сместа и печете на 160*, докато клечка забодена в центъра излезе суха. Изпеченият блат изваждаме върху решетка и след пълното му охлаждане разрязваме на три равни блата. 
Тази торта е с четири блата. Изпечете още една доза блатове и използвайте един от тях като четвърти, останалите два блата от втората доза можете да замразите за следващ път. 



Продукти за крема и приготвяне:

500г маскарпоне
300мл течна млечна сметана
6 суп лъж. пудра захар
ванилия или есенция ром
200г течен шоколад
7-8 бисквитки Орео
За да приготвим крема разбъркваме с шпатула маскарпонето и част от пудрата захар. Течната сметана разбиваме до твърди връхчета с останалата част от пудрата захар и добавяме към маскарпонето, като разбъркваме с шпатула до хомогенност.  Оставяме малка част от крема, за да покрием тортата отгоре и измажем отстрани.  Отделяме 1/3 от крема и към него добавяме течния шоколад, като разбъркваме с шпатула до обединяване. В останалата част на крема прибавяме натрошените бисквитки Орео и разбъркваме.


Сглобяване: 
Сглобяваме в регулируем ринг, като редуваме блат, крем Орео, 2-ри блат,  крем с течен шоколад, 3-ти блат, крем Орео, 4-ти блат. Прибираме в хладилника да стяга няколко часа или една нощ, след което освобождаваме от ринга и измазваме отстрани и отгоре с отделеното кремче. Заливаме с шоколадов ганаш и украсяваме. 

За шоколадовият ганаш за глазурата:
80мл сметана
100г тъмен шоколад 52%
Начупваме шоколада на парченца и го слагаме в купа. Сметаната загряваме до степен преди да кипне и заливаме щоколада, така че да го покрие и оставяме за кратко, докато се поразстопи. Разбъркваме хубаво до гладка консистенция и пълното растопяване на шоколада и заливаме повърхността на тортата, като оставяме леко да се стече по борда отстрани.


Няма коментари:

Публикуване на коментар