сряда, 30 май 2018 г.

ТОРТА 'ШАМ ФЪСТЪК, МАСКАРПОНЕ И МАЛИНИ'


*  благодаря за идеята на Tanya Kostadin Kostadinovi, заимствах  с известни промени

Блатове:

6 белтъка
7 желтъка
150г захар
130 брашно
5г бакпулвер
щипка сол
60г разтопено масло
50г паста от шамфъстък
ванилия

Разбиваме на сняг белтъците с половината захар. Жълтъците разбиваме с другата част от захарта, добавяме маслото, пастата от шам фъстък, ванилията. (Ако нямате паста от шам фъстък, можете да си приготвите сами - 50г сурови смлени ядки пасирайте в блендер заедно с лъжица пудра захар и 2-3 лъжици уиски.) Разбивате добре и обединявате белтъчната и жълтъчната смес. Добавяте на части към получената смес предварително пресятото брашно с бакпулвера и щипката сол. Печете в покрита с хартия за печене тавичка, с размер 16 см до суха клечка. След като добре се охлади, блата разделяте на четири равни платки.


Крем:
500г маскарпоне
300мл течна животинска сметана
10 суп. лъжици пудра захар
ванилия

Разбиваме маскарпонето с половината пудра захар. Сметаната разбиваме до твърди връхчета с останалата захар. Смесваме внимателно, като добавяме и ванилията. 


Малинов пласт:
400г малини (може и замразени)
6 суп. лъжици захар (пробвайте на вкус)
100мл вода
2 суп. лъжици нишесте
10г желатин
*предвидете и няколко пресни малини за украса на тортата отгоре

Малините поставяме в тенджера с водата и захарта и варим за около 3-5 минути. В 3-4 супени лъжици студена вода разтваряме нишестето и го добавяме към малиновата смес. Бъркаме за около 2 минути. Сваляме от огъня. Разтопяваме желатина на водна баня и го добавяме към все още топлите малини.


За сглобяване на тортата редувайте блат, крем, пласт от малиновото желе (охладено до степен, позволяваща да се разстила), крем, блат и така до последния блат. изаползвайте стягащ ринг. По желание може съвсем леко да сиропирате блатовете. Не забравяйте да отделите малко количество от кремчето за измазване на тортата отгоре и за шприцоване, ако решите така да декорирате, разбира се. Приберете в хладилника за няколко часа, най-добре за нощ. Освободете от ринга, измажете с крема и поръсете с смлян шам фъстък. Шприцовайте тортата отгоре и украсете с пресни малини и листенца мента.



 


Няма коментари:

Публикуване на коментар